Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil de manier veranderen waarop zelfstandigen moeten bewijzen dat ze niet stiekem in loondienst zijn. De VAR-verklaring wordt vervangen door de beschikking geen loonheffing.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de staatssecretaris maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De zogenoemde VAR-verklaring die zelfstandigen zonder personeel nu via de Belastingdienst kunnen krijgen, is bedoeld om aan te tonen dat zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) meerdere opdrachtgevers hebben en niet teveel afhankelijk zijn van één dominante opdrachtgever. Want dan is volgens de fiscus sprake van verkapte loondienst.

Staatssecretaris Wiebes wil de VAR-verklaring schrappen en opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel allebei verantwoordelijk maken voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie. Op die manier wordt de opdrachtgever betrokken bij de vraag of deze loonbelasting en sociale premies zou moeten afdragen. Als sprake is van een dienstbetrekking, moet moet de opdrachtgever loonheffingen afdragen.

“Door de wet ‘invoering beschikking geen loonheffingen’ kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven”, aldus Wiebes in de brief.

Van VAR-verklaring naar BGL

Bij de VAR moet een zzp'er vooraf een oordeel van de Belastingdienst vragen om te bepalen of zijn inkomen wel of niet wordt beoordeeld als loon. De opdrachtgever is daar niet bij betrokken.

Via de nieuwe BGL-regeling (Beschikking Geen Loonheffingen) wil Wiebes opdrachtgever en opdrachtnemer samen verantwoordelijk maken voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie. Zo zou de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter kunnen handhaven.

De procedure zou als volgt moeten gaan. Bij de aanvraag van een BGL beantwoordt een zzp’er via een webmodule een aantal vragen. Als dit tot een beschikking leidt, staat daarin vermeld onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd.

De opdrachtgever moet de BGL-beschikking vervolgens controleren vóórdat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt.

Een zzp'er hoeft daarna  niet voor elke opdracht een nieuwe beschikking aan te vragen: bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de zzp’er dezelfde beschikking gebruiken.

Lees ook

Zzp'er met een schuld: dit zijn je opties

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl